درباره وضعیت فعلی برنج در شمال ایران چه میدانید؟
همانطور که میدانید برنج یکی از محصولات اصلی شمال کشور است. در واقع شالیهای شمال کشور نقش بسیار مهمی در تامین برنج کشور دارند. اگر از قیمت برنج ایرانی که مرغوبترین برنج بازار است آگاه باشید، حتما میدانید که قیمت برنج نسبت به پارسال حدود 60 درصد افزایش پیدا کرده است. به نظر شما امروزه چند درصد از این افزایش قیمت به جیب کشاورزان میرود؟ اگر شما هم قصد کسب اطلاعات درباره وضعیت فعلی برنج در شمال ایران را دارید، حتما با ما همراه باشید.
وضعیت فعلی برنج در شمال ایران چگونه است؟
همانطور که گفته شد قیمت برنج شمال نسبت به سالهای گذشته افزایش پیدا کرده است اما با این وجود کشاورزان از وضعیت حاضر راضی نمیباشند. در واقع با افزایش قیمت برنج در بازار، مخارج تولید، کارگر و برداشت برنج نیز افزایش پیدا کرده است و با این حساب سود زیادی نصیب کشاورزان نمیشود. برای درک بهتر این قضیه باید بدانید که هر لیتر سم در سال گذشته 40 هزار تومان بوده است اما امسال این قیمت به 80 هزار تومان رسیده است. علاوه بر این هزینه کارگر نیز افزایش پیدا کرده است و کشاورز ناچار است سود حاصل از فروش برنج را صرف چنین مواردی کند. با توجه به توضیحات داده شده میتوان نتیجه گرفت که افزایش قیمت برنج نه دست کشاورزان است و نه دست خرده فروشان. ممکن است با خود فکر کنید که این سود به وجود آمده نصیب چه کسانی میشود؟ افزایش قیمت برنج دست چه گروهی است؟ در پاسخ به چنین سوالاتی باید بدانید که دلالان برنج، انبارداران بنکداران و… تاثیر بسیار زیادی در تغییر قیمت برنج داشتهاند.
افزایش قیمت برنج در حالی است که پیش بینی شده بود با لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج این قیمت کاهش پیدا کند اما این پیش بینی تحقق نیافت. مطابق با گفتههای مشاور نظام صنفی کشاورزی، قیمت هر کیلو برنج در کارخانهها حدود 45 الی 46 تومان است که این برنج با قیمت 50 هزار تومان به دست مصرف کننده میرسد. همچنین باید بدانید که کشاورزان محصولات خود را با سود 10 الی 20 درصد عرضه میکنند اما دلالان برنج با نگهداری برنج شمال در انبارها، سود نسبتا بالایی بدست میآورند.
دلایل اصلی افزایش قیمت برنج ایرانی
همانطور که گفته شد کشاورزان نقشی در افزایش قیمت برنج نداشتهاند. در واقع یکی از دلایل افزایش قیمت برنج، انبار کردن برنج توسط دلالان است. این عامل یکی از عوامل اصلی است که این روزها تاثیر زیادی در وضعیت فعلی برنج در شمال ایران داشته است. ضعف در نظارت نیز یکی دیگر از دلایل اصلی بوده و باعث شده است برنج با سود نسبتا بالایی به دست مصرف کننده برسد. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که برخی از افراد تصور میکنند که خشکسالی سبب گرانی این محصول شده است اما در اصل چنین نیست زیرا سالانه میزان معقولی از برنج تولید میشود که این میزان پاسخ دهندهی نیاز مصرف کننده است. واسطه گری یکی دیگر از عوامل بسیار مهم است که بازار برنج را تحت تاثیر خود قرار داده است.